İttifakların 50+1 korkusu


 Atilla Sağım

İttifakların 50+1 korkusu

Cumhurbaşkanı veya devlet başkanı seçilebilmek için kullanılan geçerli oyların yüzde 50+1’ni alma zorunluluğu var, lakin Türk siyaseti öylesine parçalanıp savruluyor seçim kanunu getirenlerin karşı çıkanların 50+1 korkusu 2023 yaklaştıkça artıyor.

Mart 2022 seçim anketlerinin ortalamasını aldığınızda 50+1’e ulaşılamıyor muhtemel adaylar arasında, ittifaklar ise oy kaybına devam ediyor kararsız seçmen sayısı artıyor.

50+1 yerine 40+1 olabilir tezini ortaya 2021 yılında Ak Partili eski bakanlardan Faruk Çelik olmuştu ve ciddi eleştiri almıştı ama geldiğimiz finalde Ankara Çukurambar siyasi kulislerinde 50+1’in meşruluğu bu kanuna oy verenler tarafından tartışılıyor olmasıdır.

Faruk Çelik 2021 yılındaki açıklamasında "Türkiye sosyolojisinin buna hazır olmadığını savundum. Bugünden bakarsanız geriye doğru, Tayyip Erdoğan açısından bakılmasını da doğru bulmuyorum. AKP'nin oyu düştüğü için bunlar tartışılıyor diyorlar. Sizin oyunuz yükseldiyse partileri merkezde bütünleştirecekti ama olmadı. Şu anda 50+1'den dolayı nasıl bir pay alabilirim düşüncesiyle parlamentodaki partilerden beş parti çıktı. Nedeni bu sistem! Bu oran olmasaydı, başkanlık sistemiyle ilgili başka konuları tartışacaktık ve çok daha sağlıklı olacaktı. Bu durum, stres ortamı getiriyor. Olmadık diyaloglar yaşanıyor. İYİ Parti, HDP'yle olsun mu olmasın mı? Tartışmalar yaşanıyor. CHP, HDP'yi sahiplenemiyor. İktidar tavır koyamıyor! Oranı, sistemlerle karıştırmamak lazım, ben diyorum ki: Oran, siyasetin rahatlaması için yeniden ele alınmalı. Kim gelirse olsun, başkan kim olursa olsun, mali disiplin, ekonomi konusu ne olacak?

Oran meselesi sistemle ilgili değil. Bu konu çözülürse siyasi partiler rahatlayacak. İki blok var. Oy oranları var. Erişilebilir durumdalar. Yüzde 50+1 olmasa bu partilerin eriştiğini görüyoruz. O da alabilir bu da alabilir. Bu rahatlığı sağlayamazsınız, yüzde 0.5'lik partilere siyaseti mahkum ederseniz. Diğer konuları tartışamazsınız. Sistemin esas konuşulması gereken konuları maalesef geride kalıyor” demişti.

Bu açıklamalara destek verenlerden birisi eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek olmuştu ama MHP liderinin eleştirilerine maruz kalmıştı.

Sosyal medya sohbet odalarında siyasi parti taraftarlarını dinlediğinizde Ak Partililerin MHP ve BBP’den, MHP’lilerin Ak Partiden, CHP’lilerin İYİ Parti, DEVA, SP ve Gelecek partilerinden hoşnut olmadıklarını ciddi eleştirdiklerine şahit olursunuz.

Bu tartışmaları parti yetkilileri ne kadar takip edip ciddiye alıyor bilinmez ama tartışmalarda gündeme getirilen konular anketlere bire bir yansıyor.

Örneğin Türkiye’nin sorunlarını muhalefet çözer mi? sorusuna verilen cevabın %37 olması gibi. Seçmen hem iktidara hem muhalefete yakın olmayınca siyasette 50+1’e ulaşamıyor. Tabi TV’lerde yandaş ve muhaliflik öylesine güzel sergileniyor ki siyasi partilerin kapalı kapılar ardında hangi sorunlarla uğraştıklarını gündeme taşıyamıyorlar tamamen duygusallıktan.

Çelik’in dediği gibi 50+1 Türk siyasetini yoruyor ve dikiş tutmadı bu konuda ciddi zaman ve enerji kaybı yaşamaya devam ediyoruz.

Diyecekseniz partilerde böyle bir tartışma yok adres olarak Ankara Çukurambar’ı gösteriyorum hele mekânları bir gezin daha neler duyarsınız.

Hiçbir şey göründüğü gibi değil vesselam.

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FETÖ’CÜ basının Sedat Peker tahriki

Sedat Peker resti

Sedat Peker SADAT Kılıçdaroğlu